Egyedi, kézzel készített KOKESHI babák!

Időről-időre megtalál a kérdés, miért éppen kokeshi?

Első találkozásom a kokeshi babákkal 2010-ben egy aprócska londoni üzletben történt. Hasonlított a matrjoska babára, de nem tudtam honnan származik, mi a története, de szerelem volt első látásra. A lakás fő helyére került, nagy becsben tartottam és tartom a mai napig. Addig keresgéltem, hogy hol lehet még beszerezni, hogy eldöntöttem, keresgélés helyett magam készítek. Felkerestem egy esztergályos mestert, aki a tradicionális formának megfelelően fából faragta és 2013-ban elkészültek az első saját darabok. Lelkesedésem nem hagyott alább, legkedvesebb időtöltésem a kokeshi festés lett. Az inspiráció nap, mint nap megtalál, legyen az a természet változatos megnyilvánulása, egyedi textilek, művészeti alkotások, festmények, az élet apró történéseiből elkapott pillanatok vagy újabban, egyedi kérések. Az alkotás öröme mellett jelentős motivációvá vált a boldog tulajdonosok mosolya.

kokeshi

Kokeshi baba festéséhez hangulat kell, nyugalom és béke. Aprólékos öltözékét, finom arcát türelemmel és átszellemült hangulatban végzem. A babák letisztultsága, finomsága és eleganciája magával ragad és szárnyalnak fejemben a minták és színek.

A világ megszűnik körülöttem és közben valami új születik. A kokeshi festés számomra egyfajta meditáció. Segít lecsendesíteni a mindennapok forgatagát, fókuszom az alkotásra szűkül. Olykor megtalál egy téma, érték, amit kokeshi formában szeretnék önteni. Ilyenkor a tervezési fázisban a téma mentén válaszom ki a színeket, mintákat és az alkotás folyamán is erre fókuszálok. Különös figyelmet fordítok a név kiválasztására, hogy hűen tükrözze azt az érzést, amit kifejezésre szeretnék juttatni. Így a boldog tulajdonos lakásának éke és lelke lesz.

miért éppen kokeshi
kokeshi

A kokeshi, a keleti kultúra ihlette lakberendezési elemeinek gyöngyszeme. Minimalista stílusa lehetőset ad arra, hogy a maga egyszerűségében legyen teljes. A kötött geometrikus fa testét borító apró részletek, színek és motívumok, illetve arcának szerény vonásai adják meg a kokeshi egyéniségét. Saját egyéniségük mellett a kokeshi babák nyugalmat és stabilitást sugároznak. A kokeshi nem csak egy faragott festett tárgy, hanem saját személyiséggel rendelkező remekmű. Megvan bennük a múlt bölcsessége, a természet öröksége, összeköt eget és földet, mint egy jó mester.